הרצאות ופעילות חברתית

אוטיסט בחזית - הרצאות 2020-2021 לפרסום.pptx

אז למה אתה עושה את זה? ואני משיב להם מתוך דבריה של רוזה לוקסנבורג, "אלו שאינם זזים, לא מרגישים את השלשלאות". ואני, שכל חיי הזיזו אותי, לא יכולתי שלא. כך, מן האפר והעפר שהותירו המאבק האישי, צמח לו הרצון לחולל שינוי במרחב הציבורי. בתחילה בחינוך, בהמשך למען אוטיסטים ואנשים עם מוגבלות ללא מורא.

מזה מספר שנים שאני פעיל מול חברי כנסת, מקדם הרצאות בפני חברות, עמותות, ועדי עובדים, מורים, תלמידים, חיילים ומפקדים בצה"ל, משתף פעולה עם אלו"ט ועם "בזכות" ויוזם תוכניות לשילוב וקידום אנשים על הספקטרום בצבא, בכלכלה ובחברה.

הרצאות

כנס בנושא אוטיזם בבגרות - על הפערים ומשמעותם לפני ואחרי גיל 18

משחר ילדותי במושב אהבתי סוסים וקיבלתי שיעורי רכיבה טיפולית. אחרי גיל 18 נאמר לי שאני כבר לא זכאי. בעיני המדינה, בגיל 18 אתה כבר מסוגל לדאוג לעצמך. ב 11 למרץ נערך כנס שאין רבים ממנו, על המשמעות וההשלכות של אוטיזם בבגרות. כל ההורים בפורומים השונים מדברים על הילד הקטן שלהם ותומכים האחד בשניה. כל הכבוד. אבל מה אחרי גיל 18? חיים בהדחקה, אין יותר דיבורים בנושא. ההורים מפסיקים להילחם. המדינה משליחה אותנו, הבוגרים, לגורלנו. דיור, תעסוקה, השקעה בחינוך והשכלה, מסגרות.

מרץ 2021, האוניברסיטה העברית

אז איך מזהים אוטיסט?

הרצאה חדשה שבעיקר מיועד לאנשי מקצוע ומחנכים. האם באמת יש הבדל כה משמעותי בין אוטיסטים עד כי לא ניתן לזהות את ההילה הקוסמית הסובבת סביב האדם? מה בין מודל חברתי למודל רפואי? בסקירה מעמיקה אני פורס סיפוריהם של 7 אנשים לא מאובחנים אך קורות חייהם בבירור מעידים על אוטיזם בתפקוד "גבוה", או לפחות חשד מנומק היטב. הם שונים אבל דומים, חכמים מאוד אבל קורבנות לאירועים שזימנו לעצמם. מזה אומר עלינו כחברה? כיצד כל אחד מהם הצליח לרכוש אמצעים ולהצליח בהיעדר אבחנה וסיוע מתוך הכרה בצרכיהם? מדוע חשובה ההכרה והאם נוכל לפתח מודלים חלופיים?

נובמבר 2020, בפני קהל בישוב עומר

כשאבא הפסיק לצלם אותי

ילד חדש במשפחה וכולם רוצים לצלם איתו, לתעד זכרון, תראו איזה חמוד. הנה הוא הולך, הנה הוא בכיתה א' ואיך הזמן חולף, יש בר מצווה. אבל בעידן שטרום האינסטגרם, רק לאבא הייתה מצלמה, ומסרטה, שקופיות ופיתוח תמונות בצלמיה. ככל שהמיקוד בילד הלך ודעך, כך המצלמה פחות התמקדה בו. סיפור חיי מתחילים באימוץ למשפחה שיש לה הכל, ילד שלא ידע לענות על הציפיות כי הוא לא הבין אותן. הוא נאבק כל יום כדי להוכיח את עצמו, אך לא הפסיק לאכזב עד שמצא עצמו נזרק חסר כל לרחוב. איך הצלחתי לשרוד?

הרצאה חדשה

הרצאה מקוונת בפני מתכנסי אירוע הכנה בתחרות האקוטיזם

האקאוטיזם הוא אירוע שיזם רימון טובין שמטרתו פיתוח פתרונות חדשניים לאנשים על הספקטרום. בשנה שעברה היה לי הכבוד להיות שופט בתחרות וגם לתת נאום. השנה יערך האקוטיזם בתאריכים 2-3 לדצמבר בחסות מיקרוסופט והוא יהיה אונליין. אני חבר בצוות האתגרים בהובלת ניר קורן בתור נציג האוטיסטים והבאתי רשימה של אתגרים, גם בעקבות משבר הקורונה, שחשוב מאוד שיזמים ימצאו להם פתרונות. אניבטוח שזה גם יקרה. להתראות.

נובמבר 2020

אוטיזם הוא כלי אם רק נלמד איך להשתמש בו

נאום סיום בתחרות האקוטיזם שיזם רימון טובין לקידום מיזמים לטובת האוכלוסיוה על הספקטרום. "היכן שאתם רואים 15 שופטים, אני רואה בשנה הבאה חצי מהם מהקהילה האוטיסטית. היכן שאתם רואים 14 מיזמים מוצלחים שעלו לשלב הגמר, אני רואה בשנה הבאה חצי מהם מובלים בידי אנשים על הספקטרום. רק כך ניצור חיבור בין אנשים שכל כך רוצים להשתלב, לבין חברה שזקוקה להם יותר מכפי שהיא מבינה כיום".

ספטמבר 2019

אוטיסטים במגרש המסדרים - אין אולי, יש איך.

הרצאה במסגרת כנס של המרכז לאוטיזם באוניברסיטה העברית, בית-הספר לעבודה סוציאלית. ההרצאה סקרה את ממצאי המחקר על שילוב אוטיסטים בצה"ל (ראו פרק פרסומים בתחום צבא-חברה). מי הם הגורמים המעורבים, האם השילוב נכון? מהם הקשיים העומדים בפני האוטיסט ובפני המפקדים? האם מסלול ההתנדבות מתאים לכולם? האם צה"ל מעורב בצורה מספקת? האם התפקידים הניתנים לאוטיסטים מתאימים להם? האם אוטיסטים יכולים להשתלב ביחידות השדה בתפקידי עורף? האם כדאי שאוטיסטים יתגייסו לצה"ל? האם יש יתרון עבור האוטיסטת בהתגייסות לשירות צבאי?

מאי 2019

לו אמיל היה אוטיסט

הרצאה בכנס "אקדמיה מגוונת", מכללת ספיר. הטענה המרכזית שהוצגה, ועליה גם נכתב בטור שפורסם חודש לאחר מכן ב-Ynet ("הדם של כולנו כל כך זול"), היא שהמערכת האקדמית (והחינוכית) אינה ממנפת את כישוריו של האוטיסט, היא בונה לו פיגומים, אך אינה משתנה. 250 שנה חלפו מאז רוסו כתב את משנתו מבעד לעיניו של אמיל, אך מערכת החינוך כושלת בליישם רפורמות חיוניות והנה, מגפת הקורונה גילתה לנו עד כמה אנו לא מוכנים למאה ה-21. לעיון נוסף: "אפס דיגיטל, מקסימום רווח, מינימום אקדמיה" (בלוג "אוטיסט בחזית).

20 נובמבר 2019

סדרת הרצאות בפני מאות שופטים

במסגרת ארגון "בזכות" וביחד עם נעמה לרנר. "אוטיסט פוגש שופט, מה יוצא?". 13 הרצאות, כל אחת מהן בעיר אחרת, בית משפט אחר. רוב רובם של השופטים בארץ הקשיבו, שאלו שאלות. מטרת המפגשים להציג את נקודת המבט של אנשים על הספקטרום את מערכת המשפט, את תחושת הצדק והאיום שהם חווים, את הסכנות שבניצולם וכיצד ניתן ליצור אווירה חיובית שלא תמנע מהם או תכשיל את סיכוייהם לממש את זכותם לשיוויון בפני החוק ובית המשפט.

אוקטובר 2019-פברואר 2020

בפני עתודה ניהולית בכירה

במסגרת ארגון "בזכות" וביחד עם נעמה לרנר. תכנית רואים רחו"ק היא חלק ממהלך רחב המובל ע"י משרד ראש הממשלה במסגרת החלטת ממשלה "עתודות לישראל" ומשתתפים בה 30 מנהלים ומנהלות, ממשרדי הממשלה כמשרד הרווחה, חינוך, בריאות, אוצר, ביטוח לאומי, חברה אזרחית ורשויות מקומיות - המיועדים לעתודת מנהיגות בכירה בשדה השירותים החברתיים בישראל.

ינואר 2019

סדרת הרצאות בפני מתנדבי ער"ן

על אובדנות ותפיסת אנשים עם אוטיזם את המוות. אדם עם אוטיזם נמצא בסיכון מוגבר למחשבות אובדניות ואף ניסיונות אובדניים. בהרצאה אני דן בנתונים מרחבי העולם, בתפיסת המסוכנות ובגורמי הסיכון כבדידות, אכזבה, יאוש, היעדר מעגלי תמיכה, אימפולסיביות ומצוקה. מקור רובם בחוסר התאמה ובהיעדר מענה הולם מצד הסביבה לאוכלוסיה זו.

נובמבר 2019-ינואר 2020

אוטיסט באפלה, פנס מישהו? על צרכים (מגוונים) בחירום

הרצאה בפני עובדי רווחה של עריית רמת-גן שהקדימה את זמנה בעקבות מגפת הקורנה שהחלה ממש ימים ספורים אחרי. כיצד אוטיסטים מביעים חרדה ומצוקה? כיצד הם מתמודדים במצבים של אזעקה, ירידה למקלטים, מלחמה ואובדן מוחלט של השגרה? מה ניתן לעשות כדי להתכונן טוב יותר למצבים אלו ואילו שירותים עירוניים יש לפתח.

פברואר 2020

חניכים במכינה קדם צבאית

הועברה באמצעות ZOOM לחניכי מכינה קדם צבאית באר אורה, מועצה אזורית חבל אילות. ההרצאה הותאמה לקהל היעד ובה נסקרו סוגיות הקשורת לקבלת השונה ושולבו בה מחקרים שביצעתי בצה"ל בתחום פרופיל המתגייסים, חינוך, השפעת הרשתות החברתיות ועוד. תודה למרסלו סקלדניק.

אפריל 2020

קצינים במילואים מפיקוד העורף

הועברה באמצעות ZOOM. מאחר ומדובר היה במצגת לקציני צבא בשירות פעיל, התוכן שלה התמקד במחקרים על מוטיבציה לגיוס, מודלים אפשריים לקידום מעמד הלוחם בצה"ל ויחסי חברה-צבא כתחום מחקר מלווה בנתונים. תודה למרסלו סקלדניק.

מאי 2020

עובדי חברת מלנוקס

הועברה באמצעות תוכנת Cisco Webex. מה בין חדשנות כסיסמה לחדשנות אמיתית, כזו שמערערת גם את מה שעושים וגם את איך שעושים, שלא מותירה את מוקדי הכח הקיימים. מדוע היינו זקוקים למגפת הקורונה כדי להבין שאנו חייבים להמציא עצמנו מחדש, בבריאות, בחינוך, בתחבורה, במקומות העבודה? האם אוטיסטים וצורת חשיבתם יכולה לתרום לעסקים להיות יותר חדשניים?

יולי 2020

כיתות תקשורת בבית-ספר

לאוטיסטים יש תפיסה שונה של מוטיבציה, פועל יוצא מפרשנות שונה לתמריצים כמסרים חברתיים. מהיא מוטיבציה? מה מחולל אותה? כיצד ניתן להקנות אותה בקרב אוכלוסיה על הספקטרום? גישות ביקורתיות למוטיבציה וכיצד המוטיבציה היא זו שהצילה אותי.

יולי 2020

פעילות חברתית

ועדת השקיפות של הכנסת בראשות סתיו שפיר

שיתוף פעולה פורה נרקם ביני לבין סתיו שפיר, אז חברת כנסת מטעם מפלגת העבודה ואחת מהלוחות, אולי אף הבודדה, למען זכויות של אנשים עם אוטיזם במסגרת ועדת השקיפות שבראשה עמדה. הוזמנתי לדיונים כדי לייצג את אוטיסטים והשתתפתי בסיורים (ראו כתבה שפורסמה בידיעות אחרונות, "לא ימין, לא שמאל, רק בני אדם" מאת חנוך דאום, בה אני מוזכר).

דצמבר 2018, משכן הכנסת, ירושלים

ח"כ מיקי לוי נואם מעל בימת הכנסת ומקריא מדברי

"נדיר מאוד שאוטיסט נותן הצצה לעולמו בלי מסכות. רובנו מתביישים להיות אוטיסטים, מי כבר רוצה להיות גאה בזה? פוחדים לא להיות מקובלים בחברה כה שיפוטית שלא מקבלת את האחר. אבל הכנסת לא מרימה קול, אף חבר כנסת או שר לא אומרים שאוטיסט זו לא מילת גנאי" כתבתי לכל חברי הכנסת. זעקה של אוטיסט קטן עוד לא ברא השטן. מיקי לוי לא היסס, ובפעם הראשונה מאז קום המדינה, הקריא מדבריו של אוטיסט מעל בימת הכנסת, מילה במילה.

6 נובמבר 2018

סימולציות מנגישי צדק בבתי משפט וחקירות משטרה

צעיר עם מוגבלות קוגניטיבית מואשם בגניבת נחשב ומושם בחדר החקירות. בחורה עם מוגבלות שכלית נחקרת בבית משפט על אונס שבוצע בה. אוטיסט בתפקוד גבוה נתבע בדין אזרחי על כי הרג כלב של שכן שהרגיש בניגוד לחוק העזר העירוני. מקרים אלו ואחרים דורשים מנגיש צדק, אדם שתפקידו לתווך את האירוע ולדאוג לזכויותיו של האדם עם מוגבלות. במסגרת ארגון "בזכות" הוזמנתי לשמש כיועץ לתסריטים ולשחקנים, כחלק מקבוצה נפלאה במרכז לסימולציה רפואית בירושלים.

פברואר 2020

מיזמים

התוכנית הלאומית לקידום (יכולות ה) אוטיסטים בצה"ל

בהמשך למחקר שביצעתי בשנת 2019 על אופן שילוב אנשים על הרצף האוטיסטי בצה"ל והגשתו לאגף כוח אדם, יזמתי וקידמתי את הקמת התוכנית הרשמית הראשונה בצבא תוך תיקון העוול ההיסטוריה בו אוטיסטים קיבלו באופן אוטומטי פרופיל 21 פטור משירות. התוכנית, אשר מנוהלת בידי חטיבת התכנון באכ"א, מציעה מסלול מקיף לאוטיסטים בתפקוד עצמאי, בפרופיל גיוס (45 או 64) שכולל חודש וחצי של הכנה ייחודית וביקור ביחידות צה"ל, טירונות 02 מותאמת, מערך חונכי שילוב מיוחד מטעם חיל חינוך המלווים מטרום גיוס ועד סוף השירות, קורסים במגוון מקצועות משמעותיים - לרוב מודיעין או תקשוב, שיבוץ מותאם ביחידות, מיונים תעסוקתיים ותמיכה מקצה לקצה. מטרת התוכנית להוות שער כניסה לצה"ל עבור כלל הצעירים והצעירות על הרצף, ולהציע מסלול התפתחות מקצועי ואישי גם באזרחות.

המשרד לענייני אוטיסטים

בשונה ממקומות אחרים בעולם, בישראל אין יישות משפטית המייצגת את נקודת מבטם של האוטיסטים ומקדמת את ענייניהם במרחב הציבורי ואל מול מדיניות ציבורית. ישנם פרטים והתארגוניות פרטיות לא רשמיות, ספורדיות, אך אלו נסמכות על טוב ליבן של עמותות הורים דוגמת אלו"ט, אפ"י אספרגר ישראל ו"בזכות". מטרת "המשרד" לקדם את החברה האוטיסטית על גווניה בכל רחבי המרחב הפרטי, הציבורי והחוקתי, בכל אמצעי חוקי שאספת העמותה תאשר.

Working Rainbows

שוק התעסוקה מהווה אתגר לכל אדם אך עבור אנשים עם מוגבלות מדובר בשורה של משוכות כמעט בלתי עבירות ללא סיוע והתאמות נדרשות. מעל 60 אחוז מהאוטיסטים בארץ ובעולם מובטלים, גם אם יש להם תואר אקדמי. אתגרים רבים עומדים בפניהם, התלויים זה בזה כמקשה אחת. הניסיונות עד כה לפצח זאת לא צלחו. Working Rainbows הוא מיזם פורץ דרך בחשיבה שלו, בהיותו רותם את האוטיסטים להיות חלק מהפתרון. זאת באמצעות הקמת רשת מרכזי קהילה שיתופיים ומעצימים, השואבים השראה מ-We Work ודומיו. המרכזים יספקו צירי התפתחות חברתיים, הכשרתיים ותעסוקתיים, בליווי מנטורים לכל פרויקט.